Onze winkels zijn open op Hemelvaartsdag! Klik HIER voor de openingstijden
Schoonmaken: van stom klusje naar leuke bezigheid
Bezig met laden...
Schoonmaken: van stom klusje naar leuke bezigheid

Schoonmaken: van stom klusje naar leuke bezigheid

 

Je doet het omdat het moet. We hebben het over schoonmaken. Liever zit je op de bank en laat je iemand anders het doen. Toch snap je de Marie Kondo’s van deze wereld wel een beetje. Als je huis opgeruimd en schoon is, geeft dat wel voldoening. Het klusje zelf is gewoon niet fijn. Hoe maak je schoonmaken leuker en makkelijker? Lees onze 5 tips.

 

 Tip 1: maak er een spelletje van

 

Als schoonmaken nu nog niet je hobby is, maak er dan je hobby van. Doe een wedstrijdje met je gezin of huisgenoten. Hier heb je een paar ideeën:

 

  • Wie is het snelst? Zet een timer voor 10 minuten (of meer of minder) en zie wie bijvoorbeeld als eerst een volle vuilniszak
  • Wie doet het meest? Maak een lijst met taken en kijk wie ze allemaal als eerst af heeft
  • Wie krijgt het meest? Geef elke taak een X aantal punten. Wie de meeste punten heeft, wint.

 

Tip 2: ontspan tussendoor

 

Adem in via je neus. En uit via je mond. Doe dit nog een paar keer. Niet in iedereen schuilt een opruimgoeroe. Dus het geluid van de stofzuiger of de afwasborstel over de vaat, is niet per se iets waar je blij van wordt. Terwijl je opruimt, leid je jezelf gewoon af met ander geluid.  Bijvoorbeeld door:

 

  • Je favoriete podcast
  • Je vrolijke muziek
  • Je spannende audioboek

 

Tip 3: beloon jezelf

 

Een schoon huis in 1 dag voelt net zo als het beklimmen van de Mount Everest: onmogelijk. Het hoeft ook niet in 1 keer. Pak bijvoorbeeld eerst de woonkamer aan. Lap de ramen met een raamwisser en dweil de vloer met een microvezelmop. Na elk klusje beloon je jezelf. De was aan knijpers gehangen? Een kop koffie. Met een stofblik al het vuil van tafel geveegd? Tijd voor een aflevering van je serie.

 

Tip 4: creëer sfeer

 

Het is natuurlijk prettig om na je harde werken op de bank neer te ploffen en te genieten. Maar waarom zou je het niet al eerder sfeervol maken? De geur van vuilniszak is niet echt lekker. Dus steek gelijk al een geurkaars aan. Of misschien zelfs wierook als je daarvan houdt. Pas wel op dat je de kaars niet omstoot als je met een spons over het kastje of tafeltje gaat.

 

Tip 5: denk aan leuke herinneringen

 

Mensen zijn zo gemaakt dat ze soms onterechte emoties aan iets of iemand toewijzen. Je vindt iemand bijvoorbeeld stom omdat hij of zij betrokken was bij een vervelende situatie. Terwijl de persoon eigenlijk niets verkeerds deed. Bedenk of zoiets ook voor jou en schoonmaken geldt. En verander dit dan actief.

 

Terwijl je met je handen in de emmer water zit, bedenk je hoe leuk de laatste zwemvakantie was. Of hoe gaaf je bergbeklimmen vond terwijl je de ladder omhoog klimt om een opbergdoos te pakken. De positieve emoties hebben de overhand en die koppel je nu aan een minder leuke taak waardoor schoonmaken leuker wordt. Je associeert de taak nu namelijk met positieve gevoelens.

 

Van sloddervos naar opruimgoeroe

 

Met deze 5 tips kijk jij voortaan niet op tegen schoonmaken, maar uit naar opruimen. Je vindt bij Daily Style van alles om je huishouden schoon te houden. Vergeet je deze 6 plekken niet?  We versturen je bestelling binnen 1 - 2 werkdagen.

 

Bekijk schoonmaakartikelen

 

 

Vorig artikel:
Volgend artikel:
© 2015 - 2024 | Daily Style Algemene voorwaarden Privacy policy